Wat is Monk Mode, werkt het en hoe win je ermee?

Monk Mode

Je neemt je voor om een succesvolle affiliate website te bouwen, zodat je eindelijk meer geld hebt, of je dromen kunt waarmaken. Of het nu gaat om online geld verdienen, afvallen, een boek schrijven of vaker zelf gezond koken…

We nemen ons allemaal een hoop voor, maar meestal komt er weinig van terecht. De wereld is vol met afleidingen, en het maken van een keuze is lastig… dat betekent namelijk nee zeggen tegen al die andere mogelijkheden.

Monk mode wordt al snel aangemerkt als oplossing voor alle problemen, kijk maar eens hoeveel Youtube guru’s monk mode aanbevelen… maar werkt het echt en wat is het eigenlijk?

Als digital nomad is mijn leven onrustig en meestal maar 30 dagen op dezelfde plek, dus een oplossing als monk mode voor meer focus klinkt als muziek in mijn oren.

Tijd dus om te kijken naar wat is monk mode, werkt het echt en hoe win je ermee in het leven (en met jouw affiliate website)?

Wat is monk mode?

Volgens aanhangers is het de perfecte oplossing voor iedereen die meer wil bereiken in het leven. Lees de boeken waar je nooit tijd voor hebt, werk eindelijk aan dat droomfiguur in de sportschool, bouw die succesvolle side-hustle en leef eindelijk jouw mooiste leven.

Monk mode is afgekeken van Boeddhistische monniken, of het Westerse beeld hiervan, die de hele dag niets anders doen dan mediteren en dus alle tijd hebben om dit te perfectioneren. Of in andere woorden, zoveel focus hebben op 1 ding dat je er wel succesvol in moet worden.

In werkelijkheid doen deze monniken veel meer dan alleen mediteren, een groot deel van de dag wordt besteed aan het onderhouden van het klooster. Dus het vegen van de tuin, het verzorgen van bomen en planten, schoonmaken etc.

In werkelijkheid doen monniken meer dan alleen mediteren.

Wat wel waar is van dit beeld is dat monniken een eenvoudig leven hebben en vrijwel elke dag dezelfde basis heeft:

 • Opstaan
 • Mediteren
 • Werk
 • Lunch
 • Werk
 • Mediteren
 • Sociale activiteiten

Het voordeel hiervan is dat je een hoop hersencapaciteit en energie overhoudt om daadwerkelijk te besteden aan het werk wat er echt toe doet. Vergelijkbaar met minimalisme, waarbij je niet uren voor de kast hoeft te staan voor een outfit, maar je standaard outfit aantrekt en aan je dag begint.

Voor normale mensen, zoals jij en ik, betekent monk mode dus het schrappen van energie slurpende en vaak onnodige activiteiten. Om zo meer energie te hebben voor focus op de dingen die er echt toe doen, zoals je gezondheid en het bouwen van een succesvolle affiliate website.

Helaas, of niet, betekent dat dus ook geen alcohol, geen Netflix, geen junkfood, noem maar op…

Ik schrijf dit artikel in Taipei, vlak na aankomst en ik blijf hier tot 22 september. Daarmee heb ik dus ruim 2 maanden de tijd om monk mode uit te proberen.

Wil je meer uitleg over monk mode? Bekijk dan deze video:

How to Get Ahead of 99% of People (Monk Mode)

Werkt monk mode?

Mijn plan was om in 2,5 maand in Taipei de voordelen, of het gebrek eraan, van monk mode te ervaren. Door een flinke longontsteking liep mijn verblijf in Taiwan anders dan gepland en heeft het langer geduurd voor ik aan de slag kon met de 6 stappen die je hieronder kunt vinden.

Nu ik al die stappen doorlopen heb kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het absoluut een verschil maakt. Natuurlijk hebben de meeste dingen tijd nodig, na een paar weken sporten ben je niet ineens topfit en ook het laten groeien van online inkomen of een nieuwe website gaat niet vanzelf.

Voor mij heeft monk mode als grootste voordeel dat je start met het schrappen van alles in het leven dat je niet helpt bij het behalen van de doelen die je hebt. Je houdt dus een hoop tijd, energie en focus over om bezig te zijn met het bouwen van het leven waar jij altijd van gedroomd hebt.

Tegelijkertijd maakt dit het leven ook minder spontaan, er is weinig ruimte voor lange avonden in de kroeg want 1 geen alcohol en 2 als je 8 uur wil slapen en op tijd op wil staan dan moet je ook op tijd op bed liggen.

Maar, zoals ze zeggen, no pain no gain!

.
How To Get Ahead Of 99% Of People (In 180 days)

Aan de slag met monk mode, in 6 stappen.

Afhankelijk van wanneer je dit leest vind je hierboven mijn ervaring, of monk mode werkt of niet. Maar als je het zelf wil proberen dan zijn er 6 stappen om te volgen, dezelfde stappen die ik ook gevolgd heb om mijn eigen monk mode ervaring op te doen.

De 6 stappen voor succes met monk mode zijn:

 1. Kies een doel
 2. Weet waarom je het doet
 3. Maak een concreet actieplan
 4. Vier je overwinningen
 5. Blijf in beweging
 6. Houdt het proces bij, in een journal

Monk mode stap 1: Kies een doel

Alles begint bij een doel, zonder doel heb je geen stip op de horizon, geen bestemming en is het dus lastig om te weten waar je moet beginnen. Voor monk mode maakt het niet uit wat je doel is, als je er maar één hebt.

Je leest dit op een website over geld verdienen met affiliate marketing, dus een doel kan zijn om elke week een vaste tijd te besteden aan het schrijven van content voor je blog. Maar een doel kan ook zijn om meer te lezen of om af te vallen.

Monk mode stap 2: Weet waarom je het doet

De beroemde woorden van Simon Sinek “It starts with why” zijn niet zonder reden beroemd geworden. Je kunt nog zoveel willen bereiken, maar als je geen idee hebt waarom je een doel gekozen hebt…

Tsja dan wordt het lastig om lang genoeg vol te houden om het ook te bereiken. Zolang je niet weet waarom je iets doet is het vrijwel gedoemd om te falen, ongeacht hoeveel motivatie je hebt bij de start.

Denk dus vooraf na over waarom je een succesvolle affiliate website of blog wil bouwen, waarom je nieuwe boeken wil lezen, waarom je wil afvallen, of waarom je jouw eigen doel wil bereiken.

Monk mode stap 3: Maak een concreet actieplan

A goal without a plan is just a wish.  Antoine de Saint Exupéry, dus maak een plan, een routekaart om bij je bestemming te komen. Het maken van een concreet actieplan om je doel te bereiken is de belangrijkste les, want alleen met een plan kun je doelgericht op pad.

Je hoeft echt nog niet alle stappen uitgewerkt te hebben, je kunt tenslotte alleen naar de horizon kijken en niet er voorbij. Maar zorg dat je weet wat je eerstvolgende taken zijn die je dichter bij je doel gaan brengen.

Monk mode stap 4: Vier je overwinningen

Als een doel je niet bang maakt dan is het niet groot genoeg, maar dat betekent ook dat je een lange weg voor je hebt liggen. Vier daarom alle overwinningen die je kunt bereiken, en nee niet met alcohol of lange avonden in de kroeg. Dat is nu net niet het idee van monk mode.

Door jezelf positief te belonen voor alle kleine overwinningen overweg train je jouw hersenen om een meer positieve kijk op het leven te hebben en een “can do” mindset vast te houden.

Monk mode stap 5: Blijf in beweging

Als een (nieuwe) affiliate website je doel is, dan betekent dat vele uren schrijven, research doen en nog meer content maken. Maar blijf wel in beweging, niet alleen tijdens het werken aan je side-hustle, maar ook in de tijd er omheen.

Gebruik monk mode dus niet als excuus om je sportschool abonnement op te zeggen. Deze energie en afwisseling heb je nodig om fit en helder van geest te blijven. Daarom probeer ik monk mode uit hier in Taipei, hier ben ik lang genoeg op 1 plek om een sportschool te bezoeken.

Monk mode stap 6: Houdt het proces bij

Er zijn twee redenen om tijdens je monk mode periode het proces bij te houden, in een bullet journal bijvoorbeeld. De eerste is dat het je tijd geeft om niet achter een scherm te zitten, wat niet alleen goed is voor je ogen, maar ook zeker voor je brein.

De tweede is dat het je tijd geeft om te reflecteren op waar je mee bezig bent, om voor jezelf te bepalen of dit is waar je mee bezig wil zijn in het leven en om achteraf terug te kijken waar je dingen anders had kunnen doen om nog meer uit je monk mode te halen.