De waarheid over de 40-urige werkweek

Heb jij je weleens afgevraagd waarom de 40-urige werkweek de standaard is? Waarom je, van maandag tot vrijdag, elke dag 8,5 uur op kantoor moet doorbrengen, terwijl je misschien maar de helft van die tijd productief bent?

En dan de andere vraag, waarom moet dat op kantoor? Tijdens de covid lockdowns hebben we massaal geleerd dat voor veel beroepen het prima mogelijk is om thuis te werken, zonder reistijd, files en met meer tijd voor een privéleven.

In dit artikel kijken we naar de waarheid over de 40-urige werkweek, de echte reden waarom je op kantoor moet zitten en het, voor iedereen, beschikbare alternatief.

Waarom 40 uur per week? De waarheid

Waarschijnlijk heb je allang gemerkt dat je van die 8,5 uur per dag, er maar zo’n 3-4 echt productief bent. De rest van de dag vul je met meetings, met werkzaamheden die niet persé noodzakelijk zijn of met koffie drinken.

Je moet tenslotte je tijd volmaken, want zegt je baas “Ik betaal je voor 40 uur”. Het maakt dus niet eens uit of je die tijd nuttig vult, als je die uren maar op je werkplek zit. Sterker nog, zoals Tim Ferris schrijft in Een werkweek van 4 uur, als je in die 40 uur laat blijken dat je jouw werk af hebt, dan krijg je niet meer vrije tijd, maar meer werk voor hetzelfde geld.

Maar wat is dan de reden dat bedrijven massaal blijven vasthouden aan die 40-urige fulltime werkweek? Je zou toch denken dat het belangrijker is dat het werk goed gedaan wordt, in plaats van een oefening “8 uur aan een bureau zitten”.

Die 40 uur is er ooit gekomen als bescherming van de werknemer, in tijden waarin arbeiders rustig voor 16 uur per dag en 6 dagen per week uitgebuit werden. Toen was het dus een goede ontwikkeling, maar tijden zijn veranderd.

Voor we kijken naar de echte reden, eerst een vraag.

Is het je weleens opgevallen dat je in een vakantie, of in tijdens de coronapandemie, veel meer tijd had om te sporten, om gezond te koken, om te wandelen of om andere dingen te doen waar je energie van krijgt?

Allemaal dingen die vooral tijd kosten en relatief weinig geld. Er valt voor bedrijven nauwelijks iets te verdienen als jij elke dag kan ontspannen door het koken van een verse maaltijd en het maken van een lange wandeling.

Dit is de echte reden achter de huidige 40-urige werkweek

Gemiddeld genomen wordt het gebrek aan vrije tijd en het gebrek aan tijd om dingen te doen die jou gelukkig maken, opgevuld met gemak, zoals dure kant-en-klaar maaltijden of Thuisbezorgd, en bezoekjes aan de wellness.

Allemaal dingen waar geld aan te verdienen valt, een weekendje ontspannen in een huisje met bubbelbad? Kost zomaar 500 euro, een thuisbezorgd maaltijd voor 2 personen, ook weer een paar tientjes.

Die dure designer handtas, omdat je tenslotte zo hard werkt? Daar gaat een groot deel van je salaris, waar je zoveel tijd voor weggegeven hebt.

Zolang bedrijven een groot deel van jouw wakkere uren vullen met werk is het voor de meeste mensen aantrekkelijk om een snelle route te nemen naar ontspanning. Je hebt tenslotte alleen 5 avonden en 2 dagen weekend. Die snelle route kost altijd geld, en levert dus veel geld op voor bedrijven en de economie.

Tel daarbij op dat je maar een zeer beperkt aantal vakantiedagen hebt, die voor veel mensen in schoolvakanties gebruikt moeten worden, wanneer je de hoofdprijs betaald op een vakantiepark met zwembad, en er wordt nog meer geld verdiend aan de schaarste van jouw vrije tijd.

Kantoorplicht, de echte reden die werkgevers liever geheimhouden

Tot zover de echte reden waarom de 40-urige werkweek nog steeds de standaard is. Maar dat legt nog niet uit waarom werkgevers weer massaal verwachten dat je zoveel mogelijk van di 40 uur weer op kantoor komt zitten.

Er worden wel redenen gegeven, zoals meer binding met het bedrijf, beter samenwerken, en soms het eerlijke “we betalen voor die kantoorruimte”. Waar ongetwijfeld allemaal waarheid in zit, maar wat voor de meeste werkgevers niet de echte reden is.

De echte reden is controle

Als je voor 40 uur in dienst bent, maar je werk efficient doet en in 20 uur klaar kunt zijn dan heb je, bij thuiswerken, 20 uur over zonder dat iemand daar last van heeft. In een ideale wereld zou het ook genoeg moeten zijn dat je jouw werk goed gedaan hebt.

In werkelijkheid wil je baas liever dat je die 40 uur aan je werk besteed en zolang je op kantoor aanwezig bent kan dat gecontroleerd worden. Het is tenslotte heel erg zichtbaar als je de helft van de tijd niet aan je bureau zit.

Daarmee is de verplichting om volledig, of deels, op kantoor te werken vooral een reden om controle te houden over jouw leven. Op dat je niet te efficient werkt en de rest van de tijd zou besteden aan zelf ontwikkeling, of het bouwen van jouw droomleven.

Een andere reden is overigens het aantal managers dat aanwezig is op kantoor om toezicht te houden dat iedereen aan het werk is. Als iedereen, die dat kan, massaal zou thuiswerken dan is dit toezicht niet nodig en staan er ineens een hoop banen op de tocht.

Het alternatief voor 40 uur op kantoor

Er is een weg uit deze gevangenis, althans zo ervaar ik dit hele verhaal, bouwen van een side-hustle, een blog, een vorm van passief inkomen. Waarvan een affiliate website mijn favoriete oplossing is, het is eenvoudig, voor iedereen te leren en het is zonder risicovolle investering.

Door te werken aan een portfolio van affiliate websites heb ik het zover gebracht dat ik nu de wereld over reis terwijl ik online mijn werk doe. Zo schrijf ik dit artikel vanuit een café in Hanoi 🇻🇳.

Wil jij ook de vrijheid om het leven van jouw dromen te leven? Lees dan deze handleiding beginnen met affiliate marketing of volg hier de 12 Week affiliate cursus voor een winstgevende affiliate website.

Bron: The Real reason for the 40-hour workweek