De waarheid over affiliate marketing als passief inkomen en hoe je het kunt bereiken

Geld verdienen terwijl je slaapt, snel rijk worden zonder te werken, een passief inkomen is voor de meeste starters de reden om te kiezen voor online geld verdienen. Waarbij geld verdienen met affiliate marketing de meest eenvoudige manier is van online een passief inkomen verdienen.

Maar is affiliate marketing wel passief inkomen?

En hoe kun je van jouw affiliate website een volledig passief inkomen maken?

Hieronder vind je antwoord op deze vragen zodat ook jij een volledig passief inkomen kunt verdienen met affiliate marketing!

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is een manier van geld verdienen waarbij je niet hoeft te werken voor geld. Het wordt vaak gebruikt als middel voor slapend rijk worden en zelfs snel rijk worden zonder te werken. Populaire vormen van passief inkomen zijn beleggen, woning verhuur, dropshipping, affiliate marketing en cryptocurrency.

Als je de betekenis heel letterlijk neemt dan is alleen beleggen een vorm van passief inkomen. Je steekt je geld in aandelen en het dividend wordt vanzelf overgemaakt naar jouw bankrekening. Daar hoef je niets voor te doen, terwijl je voor alle andere genoemde voorbeelden nog aan het werk moet.

Bij dropshipping ben je verantwoordelijk voor de klantenservice, retourzendingen en moet je werken om je webwinkel vindbaar te maken. Dit gelt ook voor affiliate marketing waarbij je tijd moet investeren in content en het hoog scoren in Google.

Zelfs het verhuren van een woning is niet volledig passief, je moet het contact met je huurders onderhouden en als er in de woning iets kapotgaat dan ben jij als eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoudt.

Met deze letterlijke definitie is er dus maar heel weinig passief inkomen.

Hoe werkt affiliate marketing? In het kort

In het kort werkt geld verdienen met affiliate marketing door het promoten van producten van andere bedrijven. Je maakt een website, een youtube kanaal of andere social media, trekt bezoekers of volgers naar jouw website en zorgt ervoor dat ze via jouw affiliate link een product of dienst kopen.

Hier krijg jij vervolgens commissie over, in een percentage van het aankoopbedrag, of een vast bedrag per sale.

Na de verkoop ben jij niet meer verantwoordelijk, de verzending, klantenservice etc. zijn voor de verkoper van het product.

Oké dit is een hele korte uitleg van affiliate marketing, lees hier het lange antwoord op de vraag: wat is affiliate marketing?

Is affiliate marketing passief inkomen?

Nu we weten wat passief inkomen is en hoe geld verdienen met affiliate marketing werkt kunnen we antwoord geven op de vraag, is affiliate marketing passief inkomen?

Als je de definitie van passief inkomen letterlijk neemt, dan is affiliate marketing geen passief inkomen. Je moet tenslotte aan het werk om je website te bouwen, om de beste content binnen jouw niche te schrijven en om bezoekers naar je website te trekken. Dat is dus werk!

Persoonlijk vind ik affiliate marketing wel passief inkomen. Waarom?

Omdat er geen directe link is tussen de hoeveelheid uren die je werkt en hoeveel geld je verdient. In het begin werk je veel en verdien je weinig, maar zodra jouw website hoog in Google komt te staan gaat het balletje rollen en verdien je al snel meer affiliate commissie terwijl je minder hoeft te werken.

In mijn portfolio heb ik een website waar ik ongeveer 1 uur per maand naar omkijk, maar die wel 15.000 tot 20.000 euro per jaar oplevert aan affiliate commissie. Het is misschien niet passief volgens de letterlijke definitie, maar 15k-20k per jaar voor 1 uur per maand vind ik toch echt wel passief.

Passief inkomen met affiliate marketing in 6 stappen:

Wil je een passief inkomen verdienen met affiliate marketing? In de onderstaande 6 stappen tover je jouw blog om tot een bron van passief inkomen! Heb je nog geen blog of affiliate website? Start dan hier met affiliate marketing voor beginners.

Stap 1: Kies een evergreen niche

Hoe meer er in je niche verandert, hoe meer tijd je moet besteden aan het bijwerken van je blog of het schrijven van nieuwe content. Door te kiezen voor een evergreen niche bespaar je deze tijd en levert jouw website ook volgend jaar en het jaar daarna nog geld op zonder jouw tussenkomst.

Stap 2: Maak slim gebruik van tools

Belangrijk werk keyword research kun je handmatig doen, maar gaat veel sneller door gebruik te maken van een tool als KWfinder. Ook AI-tools kunnen je helpen bij het sneller schrijven van betere content. Zo bouw je een voorsprong op je concurrentie, sta je sneller bovenaan in Google en trek je dus automatisch meer bezoekers naar je blog.

Stap 3: Automatiseer

Hoe meer je kunt automatiseren hoe beter, een geautomatiseerde sales-funnel of e-mail nieuwsbrief zorgt ervoor dat jouw website altijd geld blijft verdienen, ook als jij iets anders aan het doen bent. In het begin levert dit je meer tijd op om te investeren in content en SEO.

Stap 4: Investeer in je kennis

Dit geldt zowel voor de kennis van je niche en je doelgroep, als voor je kennis van online marketing, copywriting, SEO en conversie optimalisatie. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je jouw werk kunt doen en hoe sneller je meer geld verdient.

Stap 5: Volg een bewezen strategie

Het is zonde van de tijd om zelf het wiel opnieuw uit te vinden, je kunt je blog sneller laten groeien door het volgen van een strategie die bewezen succesvol is. Zoals de stappen uit de 12 Week Affiliate cursus, waarin je in 12 weken meer verdient met jouw website.

Stap 6: Besteed werk uit

Zolang je zelf al het werk doet ben jij de grootste bottle-neck van je succes. Je hebt maar 24 uur per dag en veel meer dingen om te doen dan alleen aan je website te werken. Door werk uit te besteden aan bijvoorbeeld copywriters kun je in dezelfde tijd sneller groeien en dus meer geld verdienen.

(Het is wel slim om dit pas te doen als de rekening kunt betalen met je affiliate inkomsten.)

Conclusie is affiliate marketing passief inkomen?

Ja affiliate marketing is passief inkomen, maar alleen als je jouw website of blog zo inricht dat het geschikt is om een passief inkomen mee te verdienen. Te beginnen met een evergreen niche, zodat je niet steeds bezig bent met het bijwerken van je content.

Ook het automatiseren van bijvoorbeeld nieuwsbrieven, social media of het uitbesteden van het schrijfwerk aan copywriters helpt om van jouw blog een bron van passief inkomen te maken.

Wil je jouw verdiende geld nog harder voor je laten werken? Zet dan je affiliate commissie op een spaarrekening van Raisin en ontvang meer rente dan bij je Nederlandse bank, met bescherming tot 100.000 euro.