De kracht van passief inkomen: 6 redenen waarom het slimmer is dan tijd ruilen voor geld

De kracht van passief inkomen

Een passief inkomen is populair, het wordt gezien als de heilige graal van snel rijk worden zonder te werken en vooral nooit meer te hoeven werken in je leven. Een droom die maar wat graag door “slimme” guru’s verkocht wordt, maar waar in de praktijk weinig van waar is.

Er is geen enkele vorm van inkomen die volledig passief is, er is altijd een vorm van werk of aansturing nodig om het passief inkomen te verdienen. Toch zijn er wel veel voordelen in vergelijking met werken in loondienst, of andere vormen van tijd ruilen voor geld.

Hieronder vind je de 6 belangrijkste redenen waarom passief inkomen beter is dan tijd ruilen voor geld langs. Zelf als je voor passief inkomen wel moet werken.

1. Het verkopen van tijd is het verkopen van je leven

Ik weet niet wie, maar iemand heeft ooit bedacht dat het ruilen van tijd voor geld de normaalste zaak van de wereld zou worden. Dat je van elke 168 uur die een week heeft er zo’n 40 gaat inruilen zodat je geld hebt om in je vrije tijd te kunnen leven.

Heel normaal, maar is het ook normaal als je tijd vervangt door “leven”?

Ik weet niet wie, maar iemand heeft ooit bedacht dat het ruilen van je leven voor geld de normaalste zaak van de wereld zou worden. Dat je van elke 168 uur die een week heeft je zo’n 40 uur van je leven gaat inruilen zodat je geld hebt om in je vrije tijd te kunnen leven.

Dat klinkt ineens heel anders toch? Want vrijwel niemand heeft door dat tijd het meest kostbare bezit is dat je hebt in het leven, en dat we het misschien wel te makkelijk weggeven voor een bruto salaris.

En dat wordt er niet beter op als je erbij vertelt dat je 5 dagen van je leven inruilt, om 2 dagen “vrijheid” terug te krijgen. Zou je het ook oké vinden als ik je vraag om 500 euro te lenen en dan zeg dat je er maar 200 terugkrijgt?

Waarschijnlijk niet…

In dit artikel lees je de waarheid over de 40-urige werkweek, die informatie met wat je hiervoor hebt gelezen maakt ongetwijfeld duidelijk dat een passief inkomen meer vrijheid oplevert en een eerlijke deal is t.o.v. loondienst.

2. Meer invloed op je werkervaring en kennis

Heb je ooit weleens je kennis willen uitbreiden, of een extra taak op willen pakken waarbij je manager of baas zei “dat past niet binnen jouw functie”? Als dat zo is dan ben je er dus mee bekend dat je in loondienst niet zomaar de vrijheid hebt om je skills te ontwikkelen of nieuwe dingen te leren.

Ondanks de mooie belofte tijdens sollicitaties dat er altijd ruimte is om jezelf te blijven ontwikkelen, eenmaal binnen zit je gevangen in de machine van het bedrijf die het vaak “altijd al zo gedaan heeft” en is het vooral belangrijk dat je als soepel tandwiel in de machine blijft meedraaien.

Nog los van de beperkte ontwikkeling in loondienst, loop je ook een enorm risico om overbodig te worden. Kun je worden geautomatiseerd dan is je baan weg. Gaat het slecht met de economie en het bedrijf, dan sta je al snel op straat omdat je een kostenpost bent.

En als je eenmaal op straat staat, dan moet je het ineens doen met de beperkte ontwikkeling die je binnen het bedrijf mocht doormaken. Terwijl de arbeidsmarkt mogelijk nieuwe ontwikkelingen en kennis vraagt, die je nog niet hebt.

Als ondernemer moet je wel ontwikkelen, misschien wel het minst passieve deel van passief inkomen, want er is niemand anders die de klappen voor je opvangt. Komt Google met een algoritme update, zoals de September 2023 Helpful Content Update, dan moet je zelf zorgen dat je op de hoogte bent van de veranderingen omdat je anders een groot risico loopt.

3. Take back control over jouw toekomst

Afhankelijk van hoe oud je bent is de kans groot dat je ouders nog de ervaring hebben dat je op jonge leeftijd bij een bedrijf ging werken. Vervolgens een vast contract kreeg en op je 65e, of iets eerder, met een goed pensioen ging. In die tijd was het hebben van een baan nog betrouwbaar en een zekerheid in het leven.

Tegenwoordig vallen de vacatures over elkaar heen met korte contracten, flexibele voorwaarden en zelfs schijn ondernemerschap zodat de werkgever maar geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen. Een vast contract is meer uitzondering dan regel en vast betekent ook allang niet meer dat je niet zomaar ontslagen kunt worden.

Met andere woorden, zolang je maandelijkse salaris jouw enige bron van inkomen is geef je de controle over jouw leven en jouw toekomst uit handen aan je baas. Of aan de directeur, die je mogelijk nog nooit gezien hebt, als je bij een groot bedrijf werkt.

Alle ondernemers hebben belang bij hun eigen bankrekening, dat is geen schande als het goed is werk jij ook niet gratis, en directies van grote multinationals hebben belang bij het tevreden houden van hun aandeelhouders. Dat betekent dus ook dat als jouw salaris niet in één van die belangen is, dan sta je zo op straat.

In Nederland hebben we dan de WW en het sociale vangnet, maar dat is ook minder betrouwbaar dan je misschien zou denken. Als het even kan worden de regels zo geinterpreteerd dat je toch net geen recht hebt op een uitkering en dan moet je jezelf maar zien te redden.

(In mijn geval ging mijn nieuwe baan op het laatste moment niet door en ondanks dat ik pas ontslag had genomen nadat alle contracten getekend waren vond het UWV toch dat ik door mijn eigen schuld werkloos was geworden. Dus wel sociale premies betaald, maar vervolgens geen recht op een uitkering.)

Ongeacht hoe goed je jouw toekomst gepland hebt, hoe doordacht je plan is en hoe hard je er ook voor werkt, zolang je de volledige controle uit handen geeft is de toekomst niet van jou. Zelfs als je geen ontslag wil nemen is online geld verdienen het middel bij uitstek om de controle over jouw leven en jouw toekomst terug te pakken.

4. Vergeet de “office politics” en kantine roddels

Het maakt niet uit waar je werkt, dit onderdeel is bij vrijwel alle bedrijven hetzelfde. De hoofdpersonen en details veranderen, maar als het er op aankomt dan is het niet hoe goed jij je werkt doet, maar hoe goed je kunt slijmen bij de directie. Of hoe aardig je gevonden wordt door de collega die de pauzetijden indeelt, en die dus bepaalt dat je altijd als laatste pauze hebt zodra je niet altijd ja en amen zegt.

Voor mij was dit één van de grote voordelen van thuiswerken, geen onzin verhalen meer op kantoor over “welk huisdier past er bij jouw sterrenbeeld” of over de overleden kat van de buurvrouw, van de tante Jannie, van de nicht van… nouja je snapt het wel.

Heb je weleens afgevraagd hoe het kan dat die ene collega promotie krijgt, terwijl het niet op hard werken, input of kwaliteit aankomt? Welkom bij office politics, waar ouderwets je handen uit de mouwen steken minder waardevol is dan de eer opstrijken voor andermans werk en flink slijmen bij de directie of het management.

Of je dit allemaal een probleem vindt is erg persoonlijk. Ik kwam altijd naar het werk om mijn werk te doen zodat ik betaald kreeg en verder wilde ik daar niets. Het leuk hebben met andere mensen deed ik wel na het werk, in mijn eigen tijd en van politieke spelletjes moet ik al helemaal niets hebben.

Heeft het toch voordelen dat je als solopreneur gaat beginnen met affiliate marketing en alles nog zelf moet doen.

5. De mogelijkheid van “Pay yourself first”

In het boek “Rich Dad, Poor Dad” is één van de grote verschillen dat Rich Dad uitgaat van het “Pay yourself first” principe. Dat wil zeggen dat je eerst geld opzij zet op je spaarrekening, eventueel investeert in aandelen etc. allemaal voor je geld geeft aan de Belastingdienst en je rekeningen gaat betalen.

Lees hier de 5 belangrijkste lessen uit Rich Dad, Poor Dad of bestel hier het boek en leer alle lessen.

Zolang je in loondienst bent is dit onmogelijk, al ruim voor je ook maar 1 euro salaris gestort krijgt zitten er al meerdere mensen aan jouw verdiende geld. Denk hierbij aan de Belastingdienst, sociale premies van het UWV, het pensioenfonds, en mogelijk zelfs je werkgever als bijdrage voor feestjes of de verjaardagspot.

Een baan hebben betekent per definitie dat je geabonneerd bent op “Pay yourself last” en wat je er ook van vindt, je hebt daar 0,0 invloed op. Dus tijd om als ondernemer aan de slag te gaan en eindelijk jezelf op de eerste plaats te zetten.

6. Bepaal zelf hoeveel je waard bent (eindeloos meer dan je denkt)

Sinds begin 2022 is dit onderdeel relevanter dan ooit, met torenhoge inflatie en het door het dak gaan van de cost-of-living wordt het voor steeds meer mensen een uitdaging om elke maand rond te komen. Ondertussen maken grote bedrijven mooie winsten die in divident uitbetaald worden of gebruikt worden om eigen aandelen in te kopen.

Allemaal prima als je aandelen hebt, maar als je in loondienst bent dan is het zuur om te zien dat de winsten door het dak gaan terwijl de onderhandelingen voor jouw loonsverhoging al een tijdje stil liggen. Want als het om loonsverhoging gaat is het antwoord vrijwel altijd nee, of is de verhoging ontoereikend.

De nee wordt vaak gegeven op basis van 3 redenen:

  1. Het gaat slecht dus er is geen geld
  2. Het is net slecht gegaan dus er is nog steeds geen geld
  3. Het zou in de toekomst slechter kunnen gaan, dus geen geld

Maar ondertussen stijgen de vaste lasten, worden boodschappen flink duurder en als je geluk hebt krijg je 4 of 5% loonsverhoging. Terwijl de officiele inflatie al dubbele cijfers heeft, en jouw persoonlijke inflatie waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

Als dat nog geen reden is om te bouwen aan jouw eigen business en zo uiteindelijk zelf te bepalen hoeveel je waard bent, dan weet ik het ook niet meer.

Dus nu is het aan jou, wil je nog steeds de “zekerheid” van een vaste baan en de controle over jouw toekomst uit handen geven? Of is het tijd voor verandering, om zelf achter het stuur van jouw leven te gaan zitten en te bouwen aan jouw online business?

Als je klaar bent voor verandering, dan is de Affiliate Mastermind: affiliate marketing voor beginners, de ideale plek om te starten en vandaag nog de eerste stap te zetten naar jouw ideale toekomst en meer vrijheid!