Affiliate Mastermind: Beginnen met affiliate marketing in 2024

Beginnen met affiliate marketing is één van de makkelijkste manieren van online geld verdienen en een passief inkomen opbouwen. Maar hoe doe je dit, welke stappen moet je doorlopen om echt geld te verdienen met affiliate marketing en hoe word je succesvol?

In deze handleiding beginnen met affiliate marketing leg ik je uit hoe je jouw eerste stappen zet naar een passief inkomen uit affiliate marketing. Na het doorlopen van deze handleiding weet je alles om succesvol je eigen affiliate website te starten.

Wat is affiliate marketing, in het kort

Als je deze handleiding affiliate marketing leest dan weet je mogelijk al wat affiliate marketing is. Maar als opfrisser, en voor iedereen die nog niet weet wat affiliate marketing is, een korte introductie.

Affiliate Marketing is in de basis een vorm van referral marketing, waarbij jij een beloning krijgt voor iedere klant die je doorstuurt naar een bedrijf, zoals een webwinkel, en die daar iets koopt.

Bij referral progamma’s is de beloning vaak korting, of waardepunten, maar bij affiliate marketing levert deze doorverwijzing je keiharde euro’s op! Dit is affiliate commissie, hoeveel commissie je kunt verdienen hangt af van je niche, het product en het affiliate programma.

Voor jou betekent het dat je jouw website niet vol hoeft te zetten met advertenties en dat je vaak meer betaald krijgt dan je voor advertenties zou krijgen. Er zijn niches waar je commissie kan oplopen tot 80 euro of meer!

Voor de adverteerder is het een handig model omdat er pas betaald wordt zodra er ook iets verkocht is. Tot die tijd krijg jij geen commissie en kost het de adverteerder dus geen geld. In tegenstelling tot Google Ads of Facebook Ads waarbij de rekening al flink oploopt voor er ook maar iets verkocht is.

Dit is de korte versie, bekijk hier het lange antwoord op de vraag: wat is affiliate marketing?

1. Kies een niche, bepaal je onderwerp

Het kiezen van een niche, een onderwerp voor je blog of affiliate website, is de op één na belangrijkste stap van deze beginners handleiding. De belangrijkste is het maken van de beste content en dat net zo lang herhalen tot je de beste website in jouw niche bent.

Je kunt alle stappen van deze affiliate marketing handleiding nog zo goed doorlopen, maar als je dit doet voor de verkeerde niche dan ga je nooit genoeg geld verdienen met jouw affiliate website om ervan te kunnen leven.

De belangrijkste 3 vragen bij het kiezen van een niche zijn:

  1. Ben je expert binnen de niche en vind je het leuk genoeg om hier een paar uur per week mee te werken?
  2. Is er genoeg vraag naar? Hier kun je achterkomen door in bijvoorbeeld KWfinder je niche in te vullen, hoe meer zoekvolume hoe meer vraag.
  3. Valt er geld mee te verdienen? Niet alle niches zijn geschikt voor affiliate marketing, bijvoorbeeld door het ontbreken van voldoende affiliate programma’s, google “bedrijfsnaam + affiliate programma” of gebruik affi.io voor een antwoord.

Verder helpt het ook als je niche evergreen is, wat wil zeggen dat je niche niet jaarlijks verandert en ook niet over een paar maanden niet meer interessant is. Hiermee voorkom je dat je meer tijd kwijt bent aan het updaten van je content, dan aan het maken van nieuwe content en een evergreen niche helpt met het opbouwen van een langdurig passief inkomen.

Hier vind je de complete handleiding “hoe kies ik een affiliate niche?”

2. Doe topic research, marktonderzoek

3. Maak je affiliate website, of kies een ander kanaal

4. Maak de beste content en optimaliseer voor Google

5. Meld je aan bij affiliate programma’s

6. Verzamel klanten met e-mailmarketing

Een veelgemaakte fout bij veel affiliate websites is de afhankelijkheid van Google om je doelgroep te bereiken. SEO is nog steeds het beste kanaal voor een nieuwe affiliate website, het is gratis en bij alle affiliate programma’s toegestaan. Maar met het feit blijft dat je afhankelijk bent van een ander, veel groter en machtiger, bedrijf.

Het is niet zonder reden dat Google updates bij veel affiliate publishers voor slapeloze nachten zorgen, of voor het wegvallen van een compleet inkomen.

Ook de opkomst van AI-chat brengt een risico met zich mee wanneer je volledig afhankelijk bent van SEO voor jouw affiliate website. Dus tijd om daar wat aan te doen en jouw bezoekers op een directe manier te kunnen benaderen.

E-mailmarketing is na SEO het beste kanaal voor jouw affiliate website, de verzameling e-mailadressen die je aanlegt is van jou. Natuurlijk kan een e-mailmarketing provider zeggen dat ze jouw niche niet meer willen, maar dan verhuis je met al je e-mailadressen naar de concurrent en is het probleem opgelost.

Door een directe link te leggen met de bezoekers van jouw website doe je twee dingen. Als eerste maak je onderscheid tussen de serieuze en minder serieuze bezoekers, alleen de echt serieuze bezoekers zullen zich aanmelden. Als tweede ben je niet meer afhankelijk van andere partijen om in contact te komen met jouw doelgroep, die e-maillijst is van jou!

Hoe begin je met e-mailmarketing voor jouw affiliate website?

Waar je vroeger nog kon wegkomen met “meld je aan voor de laatste updates” heb je tegenwoordig toch echt iets meer nodig om een e-mailadres te krijgen van jouw website bezoekers. Hier komt het principe van wederkerigheid om de hoek kijken, één van de beïnvloedingstechnieken van Cialdini.

Eenvoudig gezegd komt dit neer op “Voor wat, hoort wat”.

In de praktijk gaat het dan om het weggeven van een checklist, een e-book, een mini cursus of iets anders wat jouw doelgroep graag zou willen hebben. Maar voor wat hoort wat, dus ze krijgen hun cadeautje alleen in ruil voor hun e-mailadres.

Via een e-mailmarketing provider als Mailerlite of Aweber kun je het versturen van dit cadeautje vervolgens automatiseren. Zo wordt het cadeautje direct na aanmelding, of bevestiging hiervan, toegestuurd zonder dat jij er naar om hoeft te kijken.

7. Herhaal de bovenstaande stappen

8. Verkoop je eigen producten

9. Veelgestelde vragen over beginnen met affiliate marketing

9.1 Kun je veel geld verdienen met affiliate marketing?

Ja je kunt veel geld verdienen met affiliate marketing. Er zijn websites die tonnen of miljoenen aan commissie verdienen en waar een heel bedrijf achter zit dat draait op de verdiende affiliate commissie.

Hoeveel geld je gaat verdienen met affiliate marketing is afhankelijk van je doelgroep, in het Engels kun je meer verdienen dan in het Nederlands, je gekozen niche met bijbehorende producten en natuurlijk hoeveel werk je stopt in het laten groeien van jouw affiliate website.

9.2 Hoe lang duurt geld verdienen met affiliate marketing?

Je kunt binnen 12 weken je eerste commissie verdienen met affiliate marketing, maar dit is afhankelijk van je niche en de kennis die je hebt van seo en online marketing. Hoe sneller je jouw affiliate website laat groeien, hoe eerder en hoe meer geld je verdient. Voor je een volledig inkomen verdient met affiliate marketing ben je al snel 6 tot 12 maanden verder.

9.3 Hoe verdien ik sneller geld met affiliate marketing?

Je kunt sneller geld verdienen met affiliate marketing door een cursus te volgen en die strategie toe te passen op jouw website. In de 12 Week Affiliate cursus werk je in 12 weken aan een concreet stappenplan om het inkomen uit je affiliate website te verdubbelen, of meer.

De 24 lessen die je in deze 12 weken krijgt kun je direct praktisch toepassen op jouw eigen affiliate website en zijn al bewezen succes geweest. Ik heb diezelfde stappen doorlopen om een full-time passief inkomen te verdienen met mijn affiliate websites.