13 dingen die je moet weten over leven in Vietnam als Digital Nomad

13 dingen die je moet weten over leven in Vietnam als Digital Nomad

Zuid-Oost Azië is misschien wel de meest beroemde bestemming als het gaat om leven als digital nomad. Het is er vaak mooi weer, de omgeving is mooi en het leven is goedkoop. Maar het gaat dan vrijwel altijd over bestemmingen als Thailand en Indonesië, Bali in het bijzonder.

Dat Singapore voor veel nomads afvalt als bestemming is niet gek, het leven is daar nog duurder dan in Amsterdam, maar dat Vietnam niet vaker gekozen wordt als digital nomad bestemming was voor mij wel een verrassing.

Of ook niet, het terugkeer percentage van toeristen in Vietnam is maar 5%, dus het is begrijpelijk dat er dan weinig mensen voor kiezen om er langere tijd als digital nomad door te brengen.

Wil je wel als nomad naar Vietnam, dan zijn er 13 dingen die je moet weten over leven in Vietnam als digital nomad.

1. Vietnam is goedkoop

Om te beginnen misschien wel het grootste voordeel van Vietnam als bestemming. Het land is onwijs goedkoop, en na een bezoek aan de pinautomaat ben je direct miljonair. Je betaalt in Vietnamese dong met briefgeld waar vooral heel veel nullen op staan, maar wat omgerekend in euro’s weinig voorstelt.

Op het moment van schrijven is €1 ruim 26.000 Vietnamese dong.

Dat betekent dat je voor 1 euro dus al kunt eten of koffie kunt drinken… ook een bezoekje aan de apotheek, een ritje met de taxi (als je niet opgelicht wordt) of een bezoek aan de sportschool hebben prijzen waar je in Nederland alleen van kunt dromen.

Een apartement op Airbnb huur je al vanaf 200 euro per maand, buiten de grote steden, dus je kunt een verblijf in Vietnam zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wilt.

Is jouw affiliate website nog niet zo winstgevend, is je affiliate niche seasonal en zit je in het laagseizoen, of is je blog net geraakt door een Google update? Vietnam is een goede bestemming voor als je even wat minder geld te besteden hebt, of wil besteden.

2. Het verkeer is onveilig, maar ook weer niet zo’n ramp

Welcome to beep beep country, het verkeer in Vietnam is beroemd of berucht om het veelvuldig gebruik van de claxon, de complete chaos en het niet bestaan van verkeersregels. Of zoals een local zei “Vietnam is a lawless country”.

Het verkeer in Vietnam is onveilig, er vallen dagelijks gemiddeld zo’n 24 verkeersdoden en veel meer gewonden. Vooral in steden als Hanoi en Ho Chi Minh City is het dan ook niet aan te raden om zelf te gaan rijden, het verkeer is hier extreem druk en de verkeerssituatie vaak onoverzichtelijk.

Buiten de grote steden, op plekken als Da Nang en Vung Tau kun je wel zelf op de brommer stappen. Er is hier minder verkeer, de wegen zijn overzichtelijker en als je hier zonder ongelukken rijdt dan ben je sowieso beter dan de beste Nederlandse chauffeur.

Crazy yet Organized Traffic in Vietnam Ho Chi Minh

Toch is het verkeer niet zo’n ramp als het op het eerste gezicht lijkt. Zo is het oversteken van de straat vooral een kwestie van niet te veel nadenken, rustig doorlopen, een beetje eigen verantwoordelijkheid nemen (als je ziet dat verkeer echt niet langzamer gaat, zelf even wachten) en NOOIT RENNEN.

Zolang je een beetje het verkeer in de gaten houdt en zelf vooral voorspelbaar bent voor het rijdende verkeer zal je zien dat je moeiteloos over kunt steken en dat iedereen om je heen rijdt. Althans, dat gaat op voor alle brommers en gelukkig is dat het grootste aandeel in het verkeer.

Voor alles op 4 wielen moet je meer uitkijken, taxi’s hebben altijd extreme haast en rijden liever door je heen dan te stoppen of je te ontwijken. Ook automobilisten, vrachtwagens en bussen negeren je gewoon en rijden door.

Verder is er rondom auto’s en bussen etc vaak een zwerm van brommers die aan alle kanten proberen in te halen. Dus als een automobilist wel stopt en jij zet de volgende stap dan kan er zomaar ineens een stroom brommers voorbij komen die jou niet gezien hebben.

In het kort, niet zelf rijden in de grote steden, oversteken is minder erg dan het lijkt en ja het hebben van een reisverzekering voor digital nomads kan erg handig zijn in Vietnam.

3. Bereid je voor op straatvuil en luchtvervuiling

Al die (oude) brommers op de weg voorspelt weinig goeds, er zijn in Vietnam heel wat dagen met slechte luchtkwaliteit. Soms is de luchtvervuiling in de grote steden zo erg dat de lucht ruikt alsof je net een lucifer hebt aangestoken en dat scholen gesloten worden.

Het dragen van een pm2.5 mondkapje op straat is in het droge seizoen ook geen overbodige luxe. Hiermee zorg je in elk geval voor je eigen gezondheid zeker als je op een brommer het verkeer in gaat, of langs een drukke weg loopt.

In het regenseizoen wordt de lucht regelmatig schoongespoeld dus dan is de luchtkwaliteit een stuk beter, maar dan is er nog altijd het straatvuil. Iets wat mij inmiddels nauwelijks meer opvalt, maar wat vanuit Westers oogpunt toch bijzonder is.

Vietnamezen zijn erg schoon, niet alleen in persoonlijke hygiene (hallo bumgun), maar ook als het gaat om het schoonhouden van hun huis, brommers en auto’s. Maar zodra het om de openbare ruimte gaat dan boeit het ineens niemand meer.

Als je over straat loopt dan ga je een hoop plekken tegenkomen die spontaan als afvaldump in gebruik genomen zijn. Of als je staat te wachten voor een rood stoplicht, op één van de weinig plekken waar dit nodig is, dan kun je ineens gezelschap krijgen van een zak afval die van 5 hoog naar beneden gegooid wordt.

Gemiddeld genomen is Vietnam dus niet de meest schone bestemming, en al dat afval krijgt vaak ook een luchtje met 35 graden… en ook de ratten en kakkerlakken vieren feest met zoveel afval op straat.

4. Vietnamezen zijn onwijs vriendelijk

Dit geldt niet altijd voor de Vietnamezen op toeristische plekken, maar als je echte locals tegenkomt dan zijn ze allemaal onwijs vriendelijk. In het zuiden zijn ze zelfs nog een stuk vriendelijker dan in de omgeving van Hanoi, zie punt 8.

Als blanke bezoeker ben je in Vietnam al vrij snel een wandelende toeristische attractie. Zeker op plekken waar niet zoveel toeristen komen, zoals Vung Tau, zijn de meeste locals heel enthousiast om je te zien en ook van kinderen krijg je al heel snel een “hello”.

Zelf ben ik 1.95m lang en dat levert vrijwel dagelijks nog gesprekken op over dat ik zo lang ben, hoe lang ik ben, of locals die even willen vergelijken hoe lang je wel niet bent als ze naast je staan. Soms zelfs inclusief het maken van een foto.

In het noorden van Vietnam zijn de mensen wat minder spontaan, daar zullen ze vooral naar je staren en snel wegkijken als je terugkijkt. Maar gemiddeld genomen zijn Vietnamezen hele vriendelijke en warme mensen met een goed hart.

5. De gezondheidszorg in Vietnam is goed

Ik heb in Vietnam gelukkig nog maar twee keer van de gezondheidszorg gebruikgemaakt, dus over ziekenhuizen kan ik weinig vertellen. Maar de ervaringen die ik heb zijn absoluut positief.

De eerste keer was in Hanoi, ik had open blaren op mn voeten en met het vochtige weer wilde dat maar niet genezen. Dus op naar de apotheek met een boodschappenlijstje, dit was voor mij vertaald naar het Vietnamees.

Toen ik bij de apotheek aankwam gaf ik mijn telefoon aan de medewerksters met de vraag om die spullen. Toen ze vroeg waar ik het voor nodig had liet ik de blaren op mijn hielen zien, en daarmee werd er ineens vanalles in gang gezet.

Ik moest direct gaan zitten, ze ging aan de slag om alles te verzamelen en heeft uiteindelijk de beide blaren verzorgd en verbonden. Waarna ik alleen de prijs van de spullen moest afrekenen, die ik toch nodig had in de dagen erna.

Kom daar maar eens om in de Etos, of een Nederlandse apotheek.

De andere ervaring die ik heb met de gezondheidszorg in Vietnam is een bezoek aan de tandarts. Een jaar nadat ik in Kuala Lumpur een lekkende vulling heb laten vervangen was het wel weer eens tijd voor controle.

Na het sturen van wat mails voor een prijsopgave, altijd doen want de prijzen verschillen enorm per tandarts, kwam ik terecht bij Picasso Dental in Ho Chi Minh City. Met een afspraak voor het schoonmaken van mijn gebit en controle.

Daar aangekomen ben ik meer dan vriendelijk geholpen, is mijn gebit uitgebreider schoongemaakt dan ik ooit in Nederland heb meegemaakt, is er een controle gedaan en moest ik uiteindelijk zo’n €15 afrekenen voor de hele behandeling.

Niet alleen een meer dan positieve ervaring, maar ook een prijskaartje waarvoor je in Nederland nog niet de drempel over mag bij de tandarts.

Voor zover ik nu kan zeggen is de zorg in Vietnam dus goed, en vooral ook heel erg betaalbaar, maar het is wel verstandig om vooraf reviews te lezen op Google en een prijsopvraag te doen. (De andere tandarts die ik had gemaild vroeg vanaf 6x zoveel voor de hele behandeling.)

6. Prima koffie, en goedkoop

Vietnam is één van de grootste producenten van, voornamelijk robusta, koffie wereldwijd. Het is dus niet zo gek dat de koffie hier zo goedkoop is. Afhankelijk van je bestemming kun je al voor 50 cent een zwarte koffie drinken, met of zonder ijs.

De meeste Vietnamese koffie wordt gemaakt met robusta bonen, wat ervoor zorgt dat Vietnamese koffie sterker en meer bitter is dan je waarschijnlijk gewend bent. Is het zwart allemaal te, kies van voor ca phe sua (da), dan wordt er gecondenseerde melk aan toegevoegd.

Cà phê đen đá không đường, ofwel zwarte iced koffie zonder suiker wordt vrijwel altijd vergezeld van een glas groene thee.
Cà phê đen đá không đường, ofwel zwarte iced koffie zonder suiker wordt vrijwel altijd vergezeld van een glas groene thee.

Dat de koffie zo sterk is betekent ook dat er vrijwel altijd suiker aan toegevoegd wordt, dus als je koffie zonder suiker wil dan moet je dit bij het bestellen expliciet vermelden. En dan nog is het niet altijd een garantie dat je koffie zonder suiker krijgt.

Het land kent een enorme food and beverage cultuur, waarbij zelfs de eerste kop koffie ‘s ochtends buiten de deur gedronken wordt. Dit zorgt ervoor dat er bijna ontelbaar veel plekken zijn waar je terecht kunt voor koffie en op veel plekken kun je ook terecht voor de meer bekende koffies zoals een cafe latte.

Vind je de sterke Vietnamese koffie helemaal niets. Dan kun je altijd nog bij Starbucks terecht voor dezelfde koffie die je in Nederland ook krijgt. Eenvoudig, je weet wat je krijgt, maar ook hier in Vietnam bovengemiddeld duur.

Lokale ketens zijn Highlands, Phuc Long, en Trung Nguyên Legend. Die laatste is de “echte” en ook het merk wat je in souvernirwinkels op het vliegveld terugvindt. Niet de meest voordelige keten, maar Trung Nguyên koffie kan romig smaken zonder toevoeging van melk, het is absoluut een aanrader.

Zoek je een coffee shop om te werken, kies dan voor één van de grotere ketens. De meer lokale cafe’s hebben vaak typisch Vietnamese kleine stoeltjes en zijn daarmee niet geschikt om een paar uur je werk te doen.

7. Goed eten voor bijna niets

Ik begon bij nummer 1 met het grote voordeel van Vietnam, het is hier goedkoop. Dat is bij andere punten ook al teruggekomen en ook voor eten geld dat het vooral heel goedkoop is. Je kunt vrijwel alles eten voor 1-2 euro per persoon, zolang je gaat voor Vietnamees eten dan.

Vietnamese loempia’s vind je hier niet zoals in Nederland, maar phở bò de beroemde soep en bánh mì, rijkbelegde broodjes des te meer. Minder bekende gerechten zijn Bò kho, een fantastische runderstoof, Bún bò Huế (ook gewoon Bún bò genoemd) een friszuur lichtpittige noodle soep (soms met varkensbloed), cơm tấm gebroken rijst meestal met varkensvlees van de bbq, cơm chiên, fried rice.

cơm tấm in Ho Chi Minh City
Cơm tấm met varkensvlees van de barbecue

En dat is nog maar een samenvatting, er is hier in Vietnam teveel lekker eten om op te noemen. Allemaal uitstekend eten, erg gezond en voor weinig geld. Al is het soms wat lastiger om vooraf te weten wat je gaat eten, de borden voor restaurants zijn minder vaak vertaald dan in Thailand.

Hoe lekker Pho ook is, ik kan het je wel afraden om het elke dag te eten en om altijd alle soep op te eten. De grote hoeveelheid zout in de bouillon kan voor lastige darmproblemen zorgen. Dit geldt ook voor de andere soepen.

Dan is er nog de klassieker “Geen idee wat er in mijn soep zit, het kan wel hond zijn”. Die kans is nihil, als je hond (of kat) wil eten dan moet je hiervoor naar een markt waar het vlees verkocht wordt of een restaurant waar het speciaal geserveerd wordt. Je komt het niet zomaar onschuldig in een willekeurig restaurant tegen.

8. Het zuiden van Vietnam is leuker

Oké dit is misschien wat controversieel, het is tenslotte erg gebaseerd op persoonlijke ervaringen, maar in mijn ervaring is het zuiden van Vietnam leuker, of eigenlijk alles vanaf Da Nang naar beneden.

Wanneer ik met locals sprak over waarom ik liever in Ho Chi Minh City kom dan in Hanoi werd vaak bevestigd dat de cultuur in het noorden anders is en dat het zuiden dus leuker is. Al zijn die meningen ongetwijfeld sterk gekleurd.

Mijn ervaring in Hanoi is dat mensen erg gesloten zijn, dat je zelfs met een paar woorden Vietnamees onvriendelijk behandeld wordt in restaurants en dat mensen vooral staren naar een lange blanke, in plaats van hallo zeggen of zwaaien. (Dat laatste vind ik nog steeds minder ongemakkelijk).

Er wordt hier in het zuiden, ik schrijf dit artikel vanuit Ho Chi Minh City, wordt gezegd dat restauranthouders in noord Vietnam vinden dat het voor jou een eer is om bij hun te mogen eten, en dat ze je daarom zo onbeschoft behandelen.

Who knows… voor mij is de conclusie in elk geval dat centraal en zuid Vietnam prettigere bestemmingen zijn die je al het goede van dit land bieden, maar dan met vriendelijke en open mensen.

9. Weinig coworking spaces

Dat Vietnam geen standaard digital nomad bestemming is dat kun je al snel terugzien in het aantal coworking spaces. Dus als je liever aan een goed bureau zit, dan aan een tafel bij Starbucks of in je accommodatie, dan is Vietnam misschien niet de ideale bestemming.

De meeste coworking spaces heb ik zelf gevonden in Da Nang, waar er vooral op de son tra peninsula een aantal te vinden zijn. Maar als het gaat om Hanoi en Ho Chi Minh City dan heb ik teleurstellend weinig gevonden, of het kwam met bijzonder lange contracten die allemaal veel langer zouden lopen dan mijn 90 dagen visum.

Voor mij geen probleem, een café of mijn apartement hier zijn ook prima werkplekken.

10. Goed werkend (mobiel) internet

Zodra je in Vietnam aankomt en de stad in gaat, ongeacht waar, het is duidelijk dat het land minder ver ontwikkeld is dan bijvoorbeeld Thailand. Na 3 maanden in Chiang Mai en Bangkok was het nog altijd een schok om te zien hoe arm delen van Hanoi eruit zien.

Daarom was de verrassing alleen maar groter dat de wifi en het mobiele internet hier altijd vlekkeloos werken. Oké het zijn niet de 5G snelheden die je op sommige plekken in Thailand haalt, het mobiele netwerk is hier nog voornamelijk 4G.

En ook de snelheden van de wifi zijn vaak double digits en geen triple digits, maar in de praktijk merk je dit verschil toch vooral tijdens het doen van een speedtest en niet in het dagelijks gebruik.

Het internet in Vietnam is ook open en veilig, al is het nog steeds aan te raden om een vpn te gebruiken, zeker wanneer je gebruikmaakt van openbare wifi netwerken. Je weet tenslotte nooit helemaal zeker of de overheid wel of niet meekijkt. (Vietnam heeft een zogenoemde bamboo firewall om het internetverkeer te filteren)

11. Een bestemming voor iedereen, strand of drukke metropool

Wil je tropische eilanden, dan moet je nog steeds naar Thailand, maar verder heeft Vietnam een bestemming voor vrijwel iedereen. Zo langerekt als het land is ook de kuststrook, er zijn dus genoeg plaatsen waar je kunt wonen met een zandstrand aan je voeten en het blauwe water van de Zuid-Chinese Zee.

Mijn favoriet is nog steeds Da Nang, met niet alleen een prachtig zandstrand, maar ook bezienswaardigheden zoals de Dragon Bridge van de foto bovenaan dit artikel. Maar ook beach town Vung Tau is een heerlijke bestemming als je van een rustige omgeving houdt.

Heb je niets met zand, maar liever een drukke bruisende metropool waarin je alles kunt doen en zelfs uitgebreid kunt shoppen? Dan is Ho Chi Minh City een uitstekende bestemming, met brand-stores en een flink aantal shopping malls waar je grote Westerse merken kunt kopen.

(Nee, made in Vietnam maakt die merken hier niet goedkoper)

Wil je cultuur en geschiedenis, ontdek de complexe historie van de hoofstad Hanoi, ga de natuur in rondom Da Lat, of ontdek Sa Pa ten noorden van Hanoi.

Je hoort het al, Vietnam heeft een bestemming voor iedereen. Ongeacht wat jouw ideale woonplaats is.

12. Gebrekkig openbaar vervoer

Er zijn een aantal plekken hier in (Zuid-Oost) Azië waar je kunt rekenen op uitstekend openbaar vervoer. Bangkok, Singapore, Taipei en in zekere mate Kuala Lumpur. Ideaal om je te verplaatsen als het rijden in een drukke stad je toch echt te ver gaat.

Openbaar vervoer is er in de grote steden wel, maar het ov is toch wat gebrekkig hier in Vietnam. In Hanoi rijdt er een metro, die van nergens komt en ook nergens naartoe gaat. Althans de huidige metrolijn komt niet in de buurt van plekken die voor bezoekers interessant zijn.

In Ho Chi Minh City ligt wel een metrolijn, maar die is nog altijd niet in gebruik, dus je bent vooral aangewezen op bussen.

Bussen die op dezelfde overvolle straten rijden als de rest van het verkeer en dus vaak te laat zijn, wat opzich geen probleem hoeft te zijn als je een flexibele agenda hebt, maar wat het onvoorspelbaar maakt of je bus nog komt, of dat die al vertrokken is.

Ook voor binnenlandse reizen is het in Vietnam afzien. Waar je in Thailand gebruik kunt maken van goed functionerende treinen tussen o.a. Chiang Mai, Bangkok en de grens met Malaysia, oké met de nodige vertraging, en in Taiwan zelfs kunt instappen op een fantastisch hogesnelheids net.

Moet je het in Vietnam toch vooral doen met binnelandse vluchten, waar er gelukkig genoeg van zijn. De trein is hier erg duur in vergelijking met Thailand, waar de staatsspoorwegen gesubsidieerd worden, en de kwaliteit is vaak lager. Er zijn genoeg verhalen te vinden over 1e klas slaapcabines vol met kakkerlakken, niet echt lekker slapen.

Ook de vertrektijden zijn met grote regelmaat onmenselijk, waardoor het vliegtuig ineens een stuk flexibeler wordt.

Oké het uitzicht op veel plekken langs de Vietnamese kust schijnt spectaculair te zijn, de reden dat de noord-zuid treinreis nog steeds op mijn verlanglijstje staat. Maar voor praktische redenen heb ik vooralsnog gebruik gemaakt van het vliegtuig.

Oh en voor vervoer binnen de steden kun je betrouwbaar en goedkoop gebruik maken van aanbieders als Grab en Gojek. Dus ook met gebrekkig openbaar vervoer kom je in dit land nog steeds overal.

13. Weinig nachtleven

Ik ben zelf niet zo van bars en clubs met een hoop drank etc… dus voor mij is dit geen probleem en ik heb er ook weinig ervaring mee. Maar een veelgehoorde klacht is wel dat het nachtleven in Vietnam beperkt is, zo rond 22-23 uur gaat hier vrijwel alles dicht en op een paar plekken in de grote steden na is er dan weinig meer te doen.

Dit is totaal anders in vergelijking tot het nachtleven op bijvoorbeeld populaire Thaise digital nomad bestemmingen.

Vietnam heeft ook geen 24/7 book store, mijn favoriete vorm van nachtleven, dus daarin wint Taipei het. Maar als je ‘s nachts graag slaapt, dan is dit nadeel van Vietnam misschien niet zo’n groot issue.

Conclusie, leven in Vietnam als digital nomad

Je kunt er bijna niet omheen, de rode lijn door dit artikel is toch wel dat het leven in Vietnam vooral heel goedkoop is. Dat is voor nu misschien ook wel het punt wat alle nadelen van leven in dit land in perspectief plaatst.

Als het leven ergens zo goedkoop is, mag je dan nog wel klagen over het straatvuil en het drukke onveilige verkeer?

Voor 95% van de toeristen wegen de mindere kanten zwaarder dan de prijs of de positieve ervaringen. Maar uiteindelijk is het in Vietnam goed leven als digital nomad, zeker als je jezelf niet zoveel aantrekt van wat er om je heen gebeurt.